Művészecset


 

 

 

 

 

 

 

 


Művészecset


Magyar Művészellátó Webshop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ecset rövid története


 

 

 

 

 

 

 

 

Az ecset a művész legfontosabb eszköze. A művész a kifejezőképességét, az érzelmeit, a tudását és a kreativitását az ecsete segítségével juttatja a festőalapra.

Az ecset a kezdetekkor gömbölyűre kötött volt és természetes állati szőrökből készült. A festészet története során mind az ecset kötési módja (formája, technológiája), mind a felhasznált szőrszálak fajtája sokat változott. A művészecseteknél a felhasznált szőrszálak minősége sokkal fontosabb, mint egy normál, ipari célra használt ecsetnél. A művészecsetek finomságát mutatja, hogy a szakosodott ecsetgyárak általában a kozmetikai ecsetekkel egy gyárban, ugyanazokból az anyagokból készülnek. Még napjainkban is nagy gondossággal válogatják az állati szőrből készült ecseteknél a szőrszálakat és ezek válogatását többszöri „átrostálás” után rögzítik az ecsetszárakhoz.

A technika fejlődésével új anyagokat (ragasztókat, szőrszálakat) használnak az ecsetkészítők, de a festők nagy része még manapság is előnyben részesíti a természetes szőrszálakból készített ecseteket.

A festőművészek a hosszú évszázadok alatt kitapasztalták, hogy a különféle festékekhez, technikákhoz más-más állati szőrből készült ecset az optimális.

Az ecsetszőröknél fontos a származási helye, nyírásának ideje, valamint az, hogy az állat melyik testrészén található szőrből készül. Egy, a szibériai hidegben, természetes körülmények között élő mókus bundája például sokkal értékesebb egy tenyésztett európainál.

Az ecsetkészítéshez legtöbbször disznósörtét használnak, (ez nagyon optimális például az olajfestékhez), de igen népszerűek a mókusból, menyétből, vidrából, görényből, illetve marhafül-szőrből készült ecsetek is. Az ecsetszőr hossza is nagyban befolyásolhatja a technikát. A napjainkban előszeretettel használt szintetikus szőrök, megfelelő használat esetén tartósabbak, rugalmasabbak a természetes szőröknél. A szintetikus szálnál meghatározó az anyagösszetétel, valamint az ecsetszál vastagsága is, de azt megállapíthatjuk, hogy bizonyos tulajdonságaik (pl.: nedvességtartó tulajdonság) soha nem fogják még megközelíteni sem a természetes szőrökét. Másképpen viselkednek a különböző szőrök, ha nedvesség éri őket, és a kötéstől függetlenül is másképpen „állnak össze”. (Pl.: egy hegyes ecsetnél vízbe mártva a leghegyesebb a szibériai mókus, a legkevésbé hegyes egy szintetikus ecset lesz.) Más értelemben viszont nagyon jók a szintetikus ecsetek, hiszen tartósak, rugalmasak és erősek, akril-technikákhoz pedig a leginkább ajánlottak.

Az ecsetválaszték összeállításánál nagymértékben meghatározó, milyen festéket használunk, milyen és mekkora felületen dolgozunk, valamint milyen stílusban festünk.

Egy olajfestékkel dolgozó festőművész legáltalánosabban lapos, félhosszú sörtéjű disznósörte ecsetet használ. Azonban a finom részletek festéséhez már használhat hegyes nyestecsetet is.

Az akvarellfestők a kerek mókus-, illetve nyestecseteket részesítik előnyben, de bizonyos részletek megfestésénél (pl.: füves rész), használhat erős disznósörte-, illetve szintetikus ecseteket is.

A fentiekből is látszik, hogy minden technikához megtalálható a legoptimálisabb ecset, de érdemes bizonyos esetekben más ecsettel is „kísérletezni”, hogy megtaláljuk a technikánkhoz legmegfelelőbbet.

A különféle festőtechnikákhoz leggyakrabban használt ecsetformák:


Akvarell- és gouache-technikákhoz:

* Extra rövid
* Extra vékony hegyes
* Hosszú hegyű vékony
* Vékony hegyű tömör
* Hosszú hegyű
* Hegyes vastag tömör
* Hegyes ovál
* Lapos



Olaj és akriltechnikákhoz:

* Rövid lapos
* Hosszú lapos
* Kerek
* Lapos lekerekített (Filbert)
* Lapos lekerekített mandula
* Macskanyelv
* Lapos befelé ívelt (Interlocked)
* Legyező



Magyar Művészellátó ecsetválasztéka


MUNKÁCSY ECSETCSALÁD

A Magyar Művészellátó saját ecsetmárkája, amelyet a holland Angelo ecsetgyártó céggel közösen fejlesztett ki. Az ecsetgyártásnál az volt a legfontosabb szempont, hogy a magyar piacon keresett ecsettípusokat jó minőségben és a magyarországi piacnak megfelelő kedvező áron kerüljön forgalomba. A forgalmazott típusok mind-mind kiváló anyagokból és technológiával készülnek. A széles választék minden technikához megfelelő eszközt biztosít, mind a festőművészek, művészeti iskolások, mind a kedvtelésből festő amatőr felhasználók részére egyaránt.

ISABEY ECSETCSALÁD

Az 1895-ben alapított ecsetgyár termékeivel a francia képzőművészet több híres művésze is dolgozott. Ecseteiket már a kezdetektől fogva minőségi anyagokból készítették az ecset szőrétől egészen a száráig. Az ecsetekhez használt minőségi szőröket több évre előre biztosítják maguknak a különféle szibériai és Távol-Keleti szőrkereskedőktől majd ezeket hosszas válogatás után használják fel a különféle kozmetikai (L’Oréal kozmetikai ecsetek beszállítói), illetve művészeti ecsetek gyártásánál.

Természetesen, mivel az ecset legfontosabb része a szőre, ezért erre fordítják a legnagyobb hangsúlyt, de az ecset többi része (nyél, ragasztó, szorítókengyel, és a nyél festése,lakkozása) is mind-mind minőségi anyagból készül. A szőrszálak tesztelését neves festőművészek és festőiskolák bevonásával végzik, és csak ezután vezetik be a piacra a megfelelő minőségű ecsetszőröket. Az Isabey ecsetgyár egyre több szintetikus szőrből készült ecsetet hoz forgalomba, hiszen bizonyos technikákhoz sokkal alkalmasabbak a műszálak és tartósságuk, rugalmasságuk összehasonlíthatatlanul jobb a természetes szőrből készült ecsetekénél.

RAPHAEL ECSETCSALÁD

Művészecset RaphaelAz 1793-ban alapított kis ecsetkészítő üzem mára a világ egyik legnagyobb és legtradicionálisabb ecsetgyárává nőtte ki magát. 1859-ben Charles Sauer vásárolta meg a céget, és azóta is, immár az ötödik generáció óta a család tulajdonában van. 1925-ben települt a gyár Saint-Brieuc-be, ahol napjainkig is a gyártás központja található. Az ipari és kozmetikai ecsetgyártás mellett igazából itt, Saint-Brieuc-ben kezdtek el művészeti ecseteket gyártani. Igyekeztek jó alapanyagok felhasználásával, minőségi, tartós ecseteket gyártani a „művészvilág” számára.

Manapság már csak kozmetikai és művészecseteket gyártanak, de ezekből a létező legszélesebb választékot biztosítják, hogy lehetőség szerint minden technikához és festékhez biztosítani tudják a legszélesebb kínálatot.(A művészecsetekből aktuálisan több mint 150 félét gyártanak.)

A hosszú évek tapasztalatai alapján készült ecseteknél, szinte minden létező szőr (disznósörte, nyest, görény, mókus, kecske, illetve különféle szintetikus szál) felhasználásra kerül, és készül belőlük a kor dekoratőrének, művészének, restaurátorának, művészeti iskolásának megfelelő festőeszköz.

Ecsetek olajhoz – akrilhoz borz szőrből

A borz szőre megfelelően erős, rugalmas, tartósan ellenálló és a nedvességet kitűnően tartja. A művészecset készítésben néhány évtizede „felfedezett” ecsetszőrt a Raphael ecsetgyár előszeretettel használja különféle ecsetek készítéséhez. Elsősorban olajfestékhez, illetve akrilfestékhez ajánlott, de kitűnően alkalmazható a tempera, valamint a gouache festészetben egyaránt.

Lúdtoll ecsetek speciális technikákhoz

A legkitűnőbb mókusszőr felhasználásával lúdtoll szárba „rögzített” tollecset. Elsősorban porcelánfestőknek ajánlott ecsetszériák.
 

Legyen Viszonteladónk!

Az Art Export KfHázi vásár és bemutató Viszonteladóinknakt. 1999-ben kezdte el kiépíteni a viszonteladói bolthálózatát a Művészellátó Szakbolt korábbi értékesítési partnereire alapozva.

Ekkor kezdett el a már korábban is forgalmazott termékeket kibővítve hobbykellékeket is forgalmazni. A művészellátóra jellemző első osztályú minőség a hobby termékek forgalmazása során is elsődleges szempont maradt.

 

A viszonteladóvá válás feltételei:

Viszonteladóinknak is széles választékban nyújtunk szolgáltatásokat:

  • rendszeres viszonteladói továbbképzések (nyílt napok, bemutatók, házi vásárokon)
  • ingyenes szaktanácsadás telefonon és e-mail-ben
  • csomagküldés bruttó 70.000 Ft számlaérték fölött ingyenes
  • rendszeres havi akciók
  • hírlevelek újdonságokról, akciókról, kifutó termékekről
  • papírvágás és -csomagolás
  • rendszeres termékbemutatók
  • házi vásár különleges akciókkal, bamutatókkal, továbbképzésekkel

 


ART-EXPORT 2020 Kft. - Művészellátó és Dekorációs Szaküzlet    |   1149 Budapest, Várna u. 6.
 Az oldalt szolgáltatja: internetszaknevsor.hu
Adatmódosítás 34537