Szemüveg lencsék

Üveg lencsékből is nagyon sokféle létezik, de manapság a műanyag szemüveglencsék adják a forgalom döntő részét, mivel előnyük a könnyű fajsúly, töréssel szembeni ellenállás, sokoldalú és könnyű megmunkálhatóság, valamint az egyre fejlettebb rétegzési technikáknak köszönhetően a kopással szembeni ellenállásuk is megközelíti az üveg alapanyagokét.
           
Ma már nem egy, hanem sokféle vékonyított dioptriás lencse is rendelhető. Egy adott dioptria és lencseátmérő mellett a vastagságot az alapanyag fénytörési indexe tudja befolyásolni. A fejlesztések következtében egyre magasabb fénytörési indexű alapanyagokat sikerült előállítani. A gyémánt fénytörési indexe nagyon magas, ezért csillog olyan szépen. Szemüveglencse alapanyagnak kicsit drága lenne. A műanyag szemüveglencsék alapanyagai fejlődtek a legnagyobb mértékben az utóbbi években. Szemben a hagyományos 1,5-es, tényezővel, ma már elérhetőek 1,56-os , 1,6-os, 1,67-es, 1,74-es tényezőjű szemüveglencsék is. Mivel ezek ára általában annál nagyobb minél magasabb a törési index, ezért mindig törekszünk arra, és segítünk vásárlóinknak, hogy optimális megoldást válasszunk a szépség, az ár, az esztétikum, a praktikum, és a jó minőség feltételeinek összeegyeztetésével. Sokszor előfordult, hogy egy optikailag kedvezőbb szemüvegkeret választásával a lencsére fordított költség majdnem felére csökkenthető volt.
            
A fényre ( természetes napfény, vagy UV sugárzás ) sötétedő lencsék terén is a legnagyobb fejlődés a műanyag alapanyagokat jellemzi. A legújabb generációs Transitions® lencsék már 85%-ig besötétednek ( szürke, vagy barna ) amikor  kivilágosodnak szinte nincs maradványszínük. Fontos megjegyezni, hogy például autóvezetéskor kevésbé sötétedhetnek, mivel az autók szélvédője jelentős mértékben megszűrheti a természetes fényben lévő UV sugarakat.
             
Örvendetes, hogy a reflexiócsökkentő rétegek egyre szélesebb körben terjednek. Régen csak a nagyon drága távcső-, fényképezőgép-, vagy kameraobjektíveket látták el ezekkel a rétegekkel. Ma már a szemüvegoptikában  is széles körben teret tud hódítani. Amikor a fényinformáció a levegőből a lencse anyagába átlép, akkor egy része az első határfelszínről visszaverődik, valamely kis részét maga a lencse alapanyaga is elnyeli, és végül kilépéskor is elvész egy része a lencse hátsó határfelszínén, és csak ezután jut a szemünkbe. Mivel ez az információveszteség törésmutatótól függően változik, ( kb. 5% ) ezért nem mindegy, hogy egy eleve rosszabbul látó szembe mennyi hasznos fényinformáció jut. A legkorszerűbb reflexiócsökkentő bevonatokkal ez a veszteség 0,2%-ra lecsökkenthető, ezért jelentős látásminőség javulás érhető el. Különösen éjszakai autóvezetésnél lehet tapasztalni a különbséget, mert a különböző esti fények, reflektorok, stb. zavaró reflexeket szoktak okozni a szemüveglencséken.


FESZL Optika    |   1052 Budapest, Petőfi S. u. 7. (Bejárat: Pilvax köz)
 Az oldalt szolgáltatja: internetszaknevsor.hu
Adatmódosítás 15043