Elérhetőségeink

 



Cégbemutató:
Gyógyászati segédeszközök gyártása, ezen kívül diabéteszes cipők és talpbetétek gyártása megrendelés, és méret szerint.

Sorozatgyártott kényelmi cipőink teljes választéka megtekinthető a : http://www.sensitiv.hu honlapon.

Sensitiv gyógyászati segédeszköz szaküzlet

1073 Budapest, Dob utca 50.

Tel.:  06-1-269-60-96
Fax:  06-1-327-00-51
E-mail: info@sensitiv.hu
 

Ortopéd rendelő az üzletben!


Minden kedden 16-tól -18 óráig Dr. Cseh Márta ortopéd főorvosnő rendel magánorvosként a cég rendelőjében.
 
Az Ön lábának ápolásához, kényeztetéséhez Pedikűr sőt gyógypedikűr az üzletben.
 
Időpont egyeztetés a 06-1-26-96-096 vagy a 06-1-327-00-51 telefonszámunkon.


Segítünk, hogy ne csak jönni, menni is tudjon
Egyedi méretek alapján készülő diabetesz és ortopéd cipők Neuropathias lábra cipők, talpbetétek. Speciális, helyben készülő talpbetétek, ortézisek. Ingyenes lábállapot felmérés, kontrollvizsgálatok. Talpbetétkészítés megvárható.

Időpont egyeztetés, bejelentkezés:
(06-1)269-60-96
Internetes időpontfoglaláshttp://www.sensitiv.hu honlapon keresztűl.

Nyitva tartás:
        Hétfő, Kedd, Csütörtök: 10-17 ig
        Szerda:    10-19 ig
        Péntek:    08-13 ig

A diabeteszes láb
 

307394_483390731718132_22214869_n


Mi a diabeteszes láb?
A nem szakszerűen kezelt cukorbetegek gyakran szenvednek súlyos láb elváltozások miatt, és nem ritkán a lábat vagy az alszárat amputálni is kell. Ezt a magas vércukorszint okozza, ami károsítja a láb idegeit, ezáltal az érző funkciók elvesznek (neuropatia). Amikor a fájdalom, tapintás, vagy hőmérsékletváltozás érzékelése csökken, esetleg megszűnik, a betegek sérülékenyebbé válnak, mert nem érzik megfelelően a fájdalmat a megsérült lábukon. És ha a keletkezett sebeket elhanyagolják, ezek hamarosan elfekélyesednek.
Minthogy a cukorbetegség verőér-elzáródást, ezáltal vérellátási zavart is okozhat, a sebek lassabban gyógyulnak, és így nő az elfertőzés veszélye. Ha késik vagy nem megfelelő a kezelés, a fertőzés eléri a csontot, a sebüszkösödésnek indul, s az egyetlen megoldás az érintett testrész eltávolítása lesz.
Mi az esélye annak, hogy valaki „diabeteszes láb” betegséget kapjon?
A hosszú ideje (több mint 20 év) cukorbetegségben szenvedők lábában az idegek jelentősen károsodnak (neuropátia) és számos diabeteszes betegben az erek megbetegedése és elzáródása rontja a vérellátást is. Ez a diabeteszes láb létrejöttének főbb okai. A cukorbetegek 1/6.- ában alakulna ki fekélyek a lábon. Utóbbi elváltozások az egyik leggyakoribb oka a 40 év feletti diabeteszesek kórházba kerülésének. A 2. típusú cukorbetegek fekélyének 4/5-ét neuropátia, a maradékot pedig súlyos keringési zavar idézi elő.
A cukorbetegek mintegy 10 %-ának (életük valamely szakaszában) kell amputálni lábujjukat, lábat vagy a lábszárat.
Veszélyeztetett beteg-e Ön?
Az alábbi tényezők valószínűsíthetik, hogy a diabeteszes láb betegség fejlődik ki: időskor, hosszantartó diabetesz, korábbi sebek vagy fekélyek a lábon, csökkent vagy hiányzó fájdalom-érzékelés egyik vagy mindkét lábon, zsibbadás, bizsergés vagy fájdalom a lábakban. Egyéb kockázati faktorok: magas vérnyomás, korábbi lábujj-, láb- vagy alszár amputáció, veseátültetés, súlyos szem-, illetve vesekárosodások (retino - vagy nefropathia)
Mindennapi teendők:
• A láb tisztántartása: naponta legalább egyszer lábmosás meleg (nem forró) vízzel, szappannal. Alapos öblítés és szárazra törlés (különösen az ujjak között).
• A láb (ujjak köze) minden nap megtekintendő. Keresni kell a sérülésekre (dudor, vörös folt, dörzsölés, repedés, vágás), fertőzésre (meleg bőr, gombásodás) és keringési zavarra (hideg területek) utaló jeleket. A talp megtekintésére hasznos eszköz a tükör. Ha nehéz a lehajlás, segítségre van szükség.
• A cipőket ajánlatos naponta kétszer ellenőrizni: nincs-e belül repedés, nem laza-e a bélés. Az idegen, sérülést okozó tárgyakat (apró kövek) eltávolítandók.

Mit tehet Ön a lábsérülések ellen?
A diabeteszes láb számos szövődménye megelőzhető; a cukorbetegeknek különös gonddal kell törődniük a lábuk védelmével. Néhány praktikus teendő segítségével a diabeteszes betegek egészségesen, tevékenyen élhetnek, és az amputáció kockázatát 50-70%-kal tudják csökkenteni.

Rendszeres gondozás

A lábakat szakemberrel (családorvos, cukorbeteg gondozó, lábspecialista) legalább évente meg kell vizsgáltatni: nincs-e jele sérülésnek vagy idegkárosodásnak.
A fekély megelőzésének talán legfontosabb eszköze a gondosan kiválasztott, jó lábbeli. A jó cipő jellemzői: alacsony sarok; megakadályozza a láb ide-oda csúszkálását; fűzővel vagy csattal rögzíthető; az orrész tágas, kerek. Nem jó cipő az, amelyet „be kell törni”. Sokan különleges kívánságokkal fordulnak olyan, jól képzett cipőkészítőhöz, aki rendelésre készít cipőt, és mindkét lábról pontos méretet vesz. Ezek a lábbelik drágábbak, mint a kész cipők, de egyes országok egészségbiztosítói hozzájárulnak a költséghez.

VIGYÁZZON A LÁBÁRA!!

• Viseljen jól szabott cipőt! Vásárláskor mindig méresse meg mindkét lábát!
• A lábát lehetőleg fáradt állapotban méresse meg!
• A cipőt az illeszkedése, ne pedig a feltüntetett mérete alapján ítélje meg!
• Álláskor 1-1,3 cm-es rés legyen a leghosszabb lábujj és a cipő orra között!
• A cipőjárás közben jól illeszkedjen. Ha a lábbeli nem kényelmes, ne vegye meg!!
• Rendszeresen vágja le a körmöket, de óvatosan!
Ne engedje, hogy túl hosszúra nőjenek, vagy a szomszédos ujjba benyomódjanak. A vágás keresztirányú és egyenes legyen, ne maradjon éles széle vagy hegyes rész. Az ívben végzett vágás elősegíti, hogy a köröm benőjön a szomszédos lágy szövetbe. Ha bármely okból nehézséget okoz a körömvágás (túl vastag a köröm, olló használata, nehéz a lehajlás), forduljon gyógy-pedikűröshöz.
• A száraz bőr nehogy kirepedezzen!! Kenje be az érintett részt közömbös nedvesítő anyaggal (pl. kéz- vagy lábkrém), de kerülje a túlnedvesítést, és hagyja ki az ujjközöket (ezek amúgy is nedvesek).
• Védje a lábát a túl meleg vagy hideg hőmérséklettől! Ne használjon forró vizes palackot vagy árammal melegített takarót, és ne tegye a csupasz lábát tűz közelébe.
• Ne járjon mezítláb, különösen forró talajon! A tengerben vagy uszodában használjon fürdő zoknit.

A LÁB FERTŐZÉSÉT SOKKAL KÖNNYEBB MEGELŐZNI, MINT A MÁR KIALAKULT FERTŐZÉST MEGGYÓGYITANI
A fenyegető fertőzés jelei:
• Tapintással is érzékelhető forró duzzadt bőr
• Genny jelenléte
• A bőr helyi elszíneződése
• Nem gyógyuló sebek, metszett sérülések
• Lüktető fájdalom: a fertőzött rész nehezen mozgatható (idegkárosodás esetén ezek nem érzékelhetők)

Speciális tanácsok
Ha duzzanat, sérülés, fekély vagy zsibbadás jelentkezik, azonnal keresse fel az orvosát. A kezeletlen sérülés gyorsan súlyosbodhat. Ha nagyon veszélyeztetett kategóriába esik, és nem rendelik be aznap, keresse fel a legközelebbi baleseti osztályt.

 
 
SENSITIV KFT    |   1072 Budapest, Dob u. 50.
 Az oldalt szolgáltatja: internetszaknevsor.hu
Adatmódosítás 45764