Diametrus Kft. - a tökéletes kémény! 

Kémény építés, bélelés, felújítás

Kémény
Egyedi kémények bélelése (FuranFlex - Kémény béléscső)
Gyűjtőkémény
Turbó Kémény
Szerelt kémény
Acél kémény
Ipari kémény
Kémény fedlap
Kéményseprő járda
Kémény építés
Fűtés korszerűsítés
Kéményseprő szakvélemény
Esővíz elvezető
Termofor kémény
Zárt égésterű kazán
Alumínium kémény (Alu kémény)
Falazott kémény
Gázkémény
Kandalló kémény
Saválló kémény
Kéménybélelés
Kémény felújítás
Kémény ár
Füstgáz
Gázterv
Kéményseprő
 
x

Kéménybajok

KéményBudapest a rossz kémények világvárosa!

A Főkétüsz Kft. jelentése szerint a fővárosban 850.000 béleletlen kémény van. Ezek közül 29-30.000 elhasználódott, veszélyes, szerkezeti hibás. Jelenleg is 1.400 közvetlenül életveszélyes, annak ellenére, hogy 23.000 darab ilyen kürtőt már lejelentettek a hatóságoknak. Jelenleg 10.870 kémény ki van zárva a gázszolgáltatásból.
Kb. 30 kilométernyi kéményseprőjárda hiányzik, vagy azonnal javításra szorul. Mivel a füstelvezetők évtizedekkel ezelőtt, többnyire téglából vagy betonelemekből épültek, nem alkalmasak a gázfűtés égéstermékének elvezetésére.

Az emberiségnek évezredek alatt nem volt problémája a kéményekkel, mindaddig amíg tüzelőanyagként a fát és a szenet használta. Ebben az esetben a füstgáz hőmérséklete 400 °C feletti a kéményben, füst és vízgőz formájában. Az elmúlt században a fa-, és széntüzelést felváltotta a gazdaságosabb olaj-, és gáztüzelés. Ez tragikus következményekkel járt a kémények szempontjából. A savas kondenzátum az alacsony füstgázhőmérséklet következtében korrodálja a téglát, betont A fellépő korrózió következményeként szénmonoxid kerülhet a lakótérbe, ez felelős az ilyen jellegű halálos kimenetelű balesetekért.

Gázkészülék üzemeltetésekor nem a kéménytisztítás fontos, hanem a kémény átjárhatóságának ellenőrzése. A gázkészülék ugyanis nem jelzi, ha akadozik az égéstermék-elvezetés, ezért időnként ellenőrizni kell, hogy az égéstermék szabadba távozásának nincs-e akadálya.

Ha a kémény átjárhatóságával nincs baj, akkor nagyjából minden rendben, de nem árt tudni, hogy a gázkészülékek jó hatásfokuknak köszönhetően 100-150 °C-os füstgázt termelnek. Ezt hűti a huzatmegszakítónál bekeveredő szobahőmérsékletű levegő, így a kéményben már csak 50-100 °C-os a füstgáz-levegő keverék. Ennek nagy része vízgőz. Száz fok alatt a vízgőz egy része folyadékká alakul, amitől a kémény fala, különösen a kéményfej környékén, átnedvesedik. Ez a víz nem ugyanaz a víz, mint az eső. Az eső elvileg tiszta víz, a füstgázban lévő víz viszont a szintén füstgázban jelenlévő széndioxiddal összekeveredve savas vízzé válik. Egy kéményen keresztül évente akár több tonna vízgőz is távozhat, míg ugyanabba a kéménybe jutó éves csapadék (500-600 mm/év) mennyisége jó, ha egy vödörnyi. A savas víz és a mész egymással kémiai reakcióba lépnek, aminek az eredménye a vakolat és a téglák közti habarcs elporladása.

GázkéményA gázkémény korróziója nagyon veszélyes, az új kémények akár 1-2 éven belül is tönkremehetnek. A lehulló habarcstörmelék eldugíthatja a kéményt, amit a tüzelőberendezés nem érzékel. E veszély ellen a kémények utólagos saválló béléscsövezésével lehet védekezni.

A korrózió megelőzése: Elsősorban saválló, hőszigetelt kémények építésével és megfelelő méretezéssel lehetséges.
Mivel sem a túl kicsi, sem a túlzottan nagy kémény nem megfelelő, a kéménynek a tüzelőanyagtól függően pontosan a tüzelőberendezés teljesítményéhez kell igazodnia.

A szűk kémény nem tudja az összes füstgázt elvezetni, így annak egy része a lakásba juthat. A bő kéményben a füstgáz a tágas hely miatt lassan halad felfelé, ezért van ideje lehűlni. Az ideje korán lehűlt füstgáz rontja a huzatot és kiválik belőle a savas víz is.

A huzat felhajtóerejét főleg két dolog befolyásolhatja: A füstgáz hőmérséklete (minél melegebb, annál nagyobb a huzat) és a kémény magassága (minél magasabb - egy bizonyos határig - annál jobb a huzat). Tehát a túl alacsony kéményben nem jön létre akkora huzat, hogy a keletkező összes füstgázt megfelelőképpen elszállítsa.

FüstgázTúl magas kéményben a füstgáznak túl nagy utat kell megtennie, míg a szabadba jut, túl sok időt tölt a kéményben, ezért lehűl. A hosszú úton túl sokat érintkezik (súrlódik) a kémény falával, így számottevő lesz a kémény légellenállása, ami szintén rontja a huzatot.

A kéménykürtő alakja: Legjobb a kör alakú, sima felületű kürtőkeresztmetszet. Ebben az esetben a legkisebb egy adott keresztmetszetű és magasságú kémény belső felülete. Minél kisebb a felület, annál melegebb marad a füstgáz. Gyakorlatilag még elfogadható a négyzet alakú és az olyan téglalap alakú kürtőkeresztmetszet, amelynek egyik oldalhossza legfeljebb másfélszerese a másik oldal hosszának.

A meglévő kémény vizesedése esetén végig kell nézni a kéményt, lehet-e javítani a hőszigetelésen (belső hőszigetelés, padlástéri vakolás, tűzfaloldali hőszigetelés). Ritkán, de előfordulhat, hogy a kémény fölöslegesen túl magas, ilyenkor célszerű visszabontani a fölösleges szakaszt. Ha mindez nem vezet eredményre, és a kémény méretei lehetővé tesznek némi keresztmetszet-csökkentést, saválló anyaggal kell kibélelni a kéményt.

Nagy probléma, ha a kéménynek nincs huzata: ez főleg a többszintes épületek régi, egycsatornás gyűjtőkéményeinél fordulhat elő. A hiba oka, hogy ez a kéménytípus túl bő (arra méretezve, ha egyszerre az összes tüzelőberendezés üzemel) és szakaszos üzemű gázkészülékek (vízmelegítők) vannak rákötve. Emiatt a kémény szinte mindig hideg, és nemhogy nincs huzata, de egyenesen a hideg levegő áramlik be a lakásokba a kéményen keíresztül. Ha mégis kialakulna gyenge huzat, azt a többi szinteken lévő készülékek bekötései (lyukak a huzatmegszakítón keresztül) lerontják.

A szilárd fűtőanyag- és az olaj-tüzelőberendezéseknél is van veszély, de itt nem a füstgázmérgezés az igazi veszélyforrás (bár néha az is előfordulhat), hanem a füstgázok magas hőmérséklete, ami elérheti a 600-700 °C-ot is. Meggyulladhat a kéményben pl. a falra rakódott szurok. A szurok 1000 °C fölött izzva ég el, így a kémény külső fala akár több száz fokra is hevülhet. Ez lángra lobbanthatja a kéménnyel érintkező lakások berendezését.

Összefoglalva tehát:


A kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl, hagyományos falazott kéményben méterenként kb. 15-16 °C-ot. Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz.

Kb. 50-70 °C között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása. Az így keletkező folyadék savas kémhatású. A bélelés nélküli kéményeket a falán a füstgázból lecsapódó nedvesség teszi tönkre.

A veszély elkerülése érdekében, minden gáztüzelésű készülék kéményét kötelező saválló béléssel ellátni. A leggyakrabban használt technológia az, amikor a meglévő kéménybe korrózióálló csöveket helyeznek. Ebben az esetben viszont az alábbi megoldhatatlan problémákkal találjuk magunkat szemben:

 • Merev, vékony (0,6 mm) falú saválló cső ellenáll a korróziós hatásoknak (10 éves garancia), de lehetetlen utólag behelyezni egy hosszanti, nem egyenes kéménybe anélkül, hogy a falat ne kellene kibontani az elhúzásoknál.

 • Flexibilis, vékony (0,3 mm) falú gégecső betömködhető a kéménybe, amely elhúzásokat tartalmaz, de ennek a csőnek a korrózióálló mutatói nem elégségesek.

 • A behelyezett béléscső minden esetben kisebb átmérőt fog eredményezni, mint az eredeti kéményé volt. Ez keresztmetszet csökkenést, ezáltal kisebb huzatot eredményez.

 • Előfordul, hogy egy téglalap keresztmetszetű (pl 200x300 mm) kémény bélelése esetén szeretnénk egy ugyanolyan keresztmetszetet biztosító 275 mm átmérőjű merev csövet behelyezni. Ez lehetetlen anélkül, hogy a kéményt erre az átmérőre felfúrjuk.

Megoldás a kémény FuranFlex technológiával és anyaggal történő bélelése.


Lap tetejére
Egyedi kémények bélelése
FuranFlex - Kémény béléscsőA FuranFlex anyag üvegszállal erősített hőre keményedő műgyanta (kompozit).
Erős, mint az acél, korrózió-, sav-, és lúgálló. Tartósan ellenáll a füstgázok hőterhelésének is. A hazai minősítő intézetek 500 °C fokig vizsgálták az alapanyagot. Megállapították, hogy gáz- és olajfűtésnél 200 °C fokos tartós, és 250 °C fokos csúcsterhelésnek vethető alá a kéménybélés.
A FuranFlex anyagának hővezető képessége kb. 750-szer rosszabb, mint az alumíniumnak. Míg ez az érték a kompozit műanyagnál 0,4 W/mK, addig az alumíniumnál 300 W/mK, a koracélnál 16 W/mK. Egyebek mellett ez jelentősen javítja a kazán teljesítményét is. 

 • Hő és hidegálló
 • Hőszigetelő
 • Korrózióálló
 • Nagy szilárdságú
 • Választható átmérőjű
 • Tökéletes gáztömörségű
 • Változtatható átmérőjű egy béléscsövön belül is
 • Jobb huzatot biztosít
 • Bármilyen keresztmetszetű forma kialakítható
 • Kis tömegű
 • Tetszőleges hosszúságú
 • Falbontás nélkül beépíthető
 • Rövid idő alatt beépíthető
 • Vékony falvastagságú
 • Egyszerűen kezelhető
 • Sima belső felületű
 • Korlátlan működési időt biztosít
 

FuranFlex - kémény béléscső   FuranFlex - kémény béléscső
FuranFlex - kémény béléscső   FuranFlex - kémény béléscső

 
FuranFlex - Kémény béléscső
FuranFlex - kémény béléscső
Lap tetejére 

 

Hazánkban az 1960-1980. közötti időszakban 70-100.000 gyűjtőkéményt építettek. A 40 x 40 x 40 cm méretű, előre gyártott betonelemeket egymásra illesztették, és habarccsal kötötték össze. A betonelemek kör keresztmetszetű belső része az egymás fölé helyezés után kör keresztmetszetű kürtőt képezett. A betonelemekben a belső füstjárat átmérők felfelé növekedhetnek, a korabeli tervezői előírás szerint. A legkisebb (alsó) átmérő 17,5 cm , a legnagyobb (kitorkollásnál mérhető) átmérő 25 cm . A fokozatos méretváltozások 2,5 cm-esek.
Az erős mechanikai-, és kémiai igénybevétel következtében az érintett elemek sok helyen elrepedtek, belőlük kisebb-nagyobb darabok törtek ki.
A gyűjtőkémények felújítására szolgáló legkorszerűbb technológia a Multikamin-FuranFlex eljárás.
A bélésanyag a felfújás során beledagad, a gőzzel történő melegítés során pedig oldhatatlanul hozzá is ragad a bekötőidomokhoz, így teljesen gáztömör kötés jön létre.
Társaságunk végezte az eddig kibélelt legnagyobb gyűjtőkémények rekonstrukcióját is. A miskolci 15 emeletes házban a kürtők 55 méteresek voltak.

 
Gyűjtő kémény
Gyűjtő kémény
 
Gyűjtő kémény
Gyűjtő kémény
Lap tetejére
Turbó kémény

 

A zárt égésterű, úgynevezett turbo gázkészülékek jelenleg a legbiztonságosabbak. Az égéshez szükséges levegőt nem a lakótérből nyerik, hanem külön rendszeren keresztül, a szabadból szívják. A keletkező égéstermék elszállítása és az égéshez szükséges levegő beszívása is mesterséges úton történik (a légáramlásokat a készülék belső ventillátora biztosítja) egy speciális rendszeren keresztül. Biztonságos üzemeltetésükhöz elengedhetetlen a tökéletes tömörséggel szerelt speciális kéményrendszer. A kéményseprő vizsgálat során ezért e zárt rendszert nyomáspróbának vetik alá.
Felmérésünk után kidolgozzuk Önnek a leginkább költséghatékony megoldást.

A teljes munkafolyamat mellett vállaljuk gáztervek elkészítését, fűtés-korszerűsítés kivitelezését is.

 
Turbó kémény
Turbó kémény
 
Turbó kémény
Turbó kémény
Lap tetejére
Szerelt kémény

 

Ha nem állrendelkezésre kémény, vagy a meglévő járat használatra alkalmatlan, szerelt kémény a megoldás.
A szerelt kémények kettős falú, hőszigetelt egymásba illesztett fémcsövek. A hőszigetelés a füstjáratot veszi körül annak érdekében, hogy az a lehető legkevésbé hűljön le.
Megoldásokat kínálunk szerelt kémények szabályokat nem sértő elhelyezésére házfalon, lichthofban.


Szerelt kémény  
Szerelt kémény   Szerelt kémény

 
Szerelt kémény
Szerelt kémény
Lap tetejére

 
Vegyes tüzelésű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete magas, ezért a kéményt acéllal béleljük, vagy acélból építjük. Ez merev, vékony (0,6 mm) falú saválló cső, mely ellenáll a korróziós hatásoknak. Kémények magasítására is használjuk.

Acél kémény   Acél kémény
Acél kémény   Acél kémény
Lap tetejére


Ipari kéményA nagyteljesítményű gázkazánok égéstermékeinek elvezetését biztosító kémények fokozottan vannak kitéve a savas kondenzátum okozta eróziónak.
Mivel e gázkazánok nagyobb lakó-, és középületek, vagy lakótelepek melegvíz-, és/vagy fűtésellátását biztosítják, nagyon fontos, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb kiesést okozza. Megfelelő előkészítés után a FuranFlex bélelés 6-10 óra üzemkiesés mellett elkészíthető.
Társaságunk végezte az eddig Magyarországon kibélelt legnagyobb térfogatú ipari kémények rekonstrukcióját is.
A veszprémi 9 emeletes házban a béléscsövek átmérője 70 cm , súlyuk egyenként közel 400 kg volt. További információkért, felmérési időpont egyeztetésért hívja társaságunkat!

 

Ipari kémény   Ipari kémény
     
Ipari kémény   Ipari kémény

Lap teteéjére
Kémény fedlap

 

Vállaljuk kémény fedlapok javítását, cseréjét, betonozását is a bélelés kiegészítéseként.


Kémény fedlap   Kémény fedlap
Kémény fedlap   Kémény fedlap

  Kémény fedlap
Kémény fedlap
Lap tetejére
Kéményseprő járda

 

Társaságunk vállalja kibúvó nyílások és kéményseprő-járdák felújítását és készítését is. Referenciánk sok száz méternyi járda felújítás-, és építés.


Kéményseprő járda

 Kéményseprő járda
Kéményseprő járda 
 
Lap tetejére
Kémény építés

 

Vállaljuk kémények kőművesipari építését és javítását akár alpin-technikával is, a bélelés kiegészítéseként.

 
 Kémény építés
Kémény építés
Lap tetejére
Kéményseprő szakvélemény

 

Szívesen levesszük az Ön válláról azt a procedúrát (a kéményseprőknek be kell nyújtani nyomvonaltervet és szakmérnök által készített áramlástani méretezést is), mely a szakvélemény beszerzésével jár. Ennek díja függ a kéményseprői illeték aktuális díjától, és a mérnöki óradíj mértékétől.
Hívjon bennünket bizalommal!

Lap tetejére
Esővíz elvezető

 

Társasházak esetében a csapadékvíz épületen belüli elvezetését az építés során többnyire eternitcsövekkel oldották meg. Mára ezek elhasználódtak, a nedvességet átengedik. A leginkább költséghatékony megoldás a FuranFlex anyaggal történő bélelés. Ilyenkor nincs falbontás, és egy folytonos béléscső keletkezik.
További információkért kérjük, hívjanak bennünket!

 
Esővíz elvezető
Esővíz elvezető
 
Esővíz elvezető
Esővíz elvezető
 
Lap tetejére
Diametrus Kft. - Kémény Szerviz    |   1117 Budapest, Budafoki út 183.
 Az oldalt szolgáltatja: internetszaknevsor.hu
Adatmódosítás 51671