A KERTÁRUHÁZ, AHOVA JÓ BETÉRNI! 

Díszfaiskola

A faiskolai termesztést Németh Jenő cégtulajdonos 1980-ban indította el.




A Silvanus Díszfaiskola 23 éves múltjával napjaink Magyarországának egyik meghatározó díszfaiskolája. A faiskolai termesztést Németh Jenő cégtulajdonos 1980-ban mint egyéni vállalkozó indította el. Családi házuk kertjében örökzöldeket és lombhullató dísznövényeket szaporított, nevelt és értékesített. Hamarosan bebizonyosodott, hogy a kiváló minőségű dísznövény mindig kelendő a vásárlók körében, s így az üzleti sikerek folytán lehetőség nyílt a vállalkozás bővítésére.

 


A díszfaiskola legnagyobb termesztő telepe 100 ha-os felülettel a Fertő-Hansági Tájvédelmi Körzetben, Kapuvár város közelében, Kistölgyfapusztán található. A cég a hazai ismertség mellett jelentős európai hírnévre is szert tett. Export forgalma az összes forgalom 35 %-át teszi ki. Hazai legfontosabb kereskedelmi partnerei az önkormányzatok, kertépítő cégek, és a kertészeti árudák. A faiskola a nagykereskedelmi forgalom lebonyolítása céljából Budapesten HungaroPlant néven értékesítési társulást hozott létre 1998. tavaszán.

A Silvanus Díszfaiskolában intenzív nemesítési munka is folyik, amelynek célja olyan magas biológiai értékekkel rendelkező klónok kiválasztása, amelyek jó tűrőképességükkel és intenzív díszértékükkel emelkednek ki faj- és fajtatársaik közül. Nemesítési munka egyik eredménye a Taxus baccata (tiszafa) 'Conica' változata, amely az alapfajtól tömött, egyenletes kúp alakjával tér el. A törökmogyoró - Corylus colurna Silvanus' olyan új fajta, amely intenzív vörös levélszínét nyáron sem veszíti el, megtartva e különleges díszértékét a vegetációs időszak teljes tartamában. 

A Silvanus Díszfaiskola a díszfaiskolai árutermesztés mellett nagy figyelmet fordít a növényanyag szakszerű és kultúrált környezetben történő értékesítésére is. Budapesten négy; egységesen kialakított Silvanus kertészeti üzletben vásárolhatják meg a kertbarátok faiskolánk növényeit, de - természetesen - szerte az országban sok díszfaiskolai üzletben is szívesen árusítanak a viszonteladók Silvanus növényeket. A megtermelt növényanyag 25 %-a saját faiskolai árudáinkban kerül értékesítésre.

A Silvanus termesztőtelepen piaci viszonyokhoz igazodva többször iskolázott méretes örökzöldek, fenyőfélék és díszcserjék előállítása is megkezdődött. A szoliter növények nevelésénél különleges hangsúlyt kaptak azok a növényfajok és fajták, amelyek az európai klímához jól alkalmazkodnak. Így a Picea pungens (szürkefenyő), Picea pungens 'Glauca' (ezüstfenyő), Picea omorika (szerb lucfenyő), Thuja occidentalis 'Smaragd (Smaragd tuja), Forsythia x intermedia (aranyfa), Philadelphus sp. (jezsámen), Deutzia scabra (gyöngyvirágcserje), Spiraea sp. (gyöngyvessző) fajok és fajták.

Fontos a szoliter cserjék előállítása is, hisz az örökzöldek mellett újra nagy jelentőségűek a lombozatukkal és virágzatukkal díszítő növények is. Segítségükkel a díszkertekben nyomon követhetjük az évszakok váltakozását, valamint a természetes környezetbe is harmonikusabban illeszkednek, mint sok exota örökzöld. Új tevékenységünk az extra méretű sorfák nevelése olyan fafajokból és fajtákból, amelyek jól tűrik az európai nagyvárosok szennyezett talaját és levegőjét. Ilyenek pl. az Acer (juhar), a Fraxinus (kőris) és a Celtis (ostorfa) fajok és fajták.

A Silvanus Díszfaiskola célja minél több faj és fajta bevonása a szoliter növények nevelésébe, valamint olyan termesztéstechnológia alkalmazása, amely lehetővé teszi méretes növények telepítését az év bármelyik szakában.


SILVANUS Kertáruház    |   1039 Budapest, Batthyány út 43/A.
 Az oldalt szolgáltatja: internetszaknevsor.hu
Adatmódosítás 44478