Csomagtartót mindenre! Szekértől a helikopterig! 

Kerékpártartó

- A kerékpártartókból három féle csoportot különböztetünk meg, lehet tetőre szerelhető, lehet a gépjármű hátsó ajtajára (esetleg pótkerékre), illetve vonóhorogra.
- A tetőn való szállításhoz mindenképpen kell egy - már korábban említett - alapcsomagtartó keresztrúd, illetve egy kerékpártartó.
Nagyon fontos a tetőn szállítani szándékozott kerékpártartók esetében a kerékpár vázának (alsó vázcsövének) a formája, illetve keresztmetszetének mérete. A mostanság gyártott kerékpárok váza nem egyezik meg a régebbi hagyományos vázas kerékpárokéval, mivel a mostani kerékpároknál a gyártók úgy kombinálnak, hogy minél vékonyabb legyen az anyagvastagság (így tudnak jelentős súlycsökkenést elérni), viszont ez csak akkor működik tökéletesen, ha a megfelelő teherbírás érdekében megnövelik a keresztmetszetet. Ebből adódóan ha valakinek még a régi típusú kerékpártartója van, viszont időközben kerékpár-csere történt akkor egyáltalán nem biztos, hogy biztonságosan tudja használni a régi tartót, az új biciklihez. Nagyon fontos, hogy a kerékpártartó rögzítő karja tökéletesen illeszkedjen a kerékpár vázához, különben nagyon könnyen kifordulhat a kerékpár és onnantól nagyon valószínűsíthető egy nem kívánt baleset bekövetkezése.
- A következő csoport a hátsó ajtóra szerelt változatok csoportja ahol is a kerékpártartó szerkezetet általában 3-4-6 drab gumírozott fém kampóban végződő gyöngyvászon hevederek rögzítik a hátsó ajtóhoz, - amennyiben az autó karaktere lehetőséget ad erre a megoldásra. Ezt azért érdemes kiemelni, mert sajnos vannak bizonyos kizáró tényezők, mint például: üvegben végződő hátsó ajtó, műanyag tetőszárny vagy tetőspoiler, illetve az ajtó alján keresztirányban végighúzódó vastag műanyag betét. Ebből következően sajnos az a helyzet, hogy nem minden autóra szerelhetőek fel ezek a tartók, bármennyire is univerzálisak és hiába, hogy bármilyen formájú autóra is fölszerelhetőek, legyen az 2-3-4-5 ajtós vagy akár kombi, illetve egyeneshátú kisbusz fazon.
Ugyanebbe a kategóriába sorolnánk - bár teljesen más típusok - a pótkerékre szerelhető változatok, melyből egy saját készítésű egyedi változatot ajánljuk maximum 3 kerékpár szállítására.
- A harmadik csoport pedig a vonóhorgon szállítható kerékpártartók csoportja, ahol is az nagyon fontos információ, hogy a kerékpártartók egyike sem érintkezik az autó karosszériájával, vagy fényezett felületével, csak a vonófej az amivel érintkezik és a terhet is ez viseli. Amennyiben van vonóhorog az autón, akkor mindenképpen ezt a variációt érdemes kihasználni - ha az autó hátsó részén szeretnénk kerékpárt szállítani -, mert mindenképpen stabilabb megoldás mint a hátsó ajtós arról nem is beszélve, hogy a fényezésben történő károkozás esélye gyakorlatilag a nullával egyenlő.
Ráadásul rendelkezik még egy kényelmi opcióval mégpedig úgy, hogy van belőle billentő funkcióval ellátott verzió a hátsó ajtó és a mögötte elhelyezett csomagok könnyebb hozzáférhetősége érdekében.
- És végül egy nagyon fontos információ a hátul történő kerékpárszállítással kapcsolatban az pedig az, hogy általában minden esetben - egy-két ritka kivétellel - takarják a kerékpárok a rendszámot és/vagy a világítótesteket (ismertebb nevén lámpákat) amibe viszont a rendőrség, vagy a közlekedési hatóság - teszem hozzá joggal - beleköthet és rendszerint bele is köt, amennyiben észreveszik.
A vonóhorgos típusoknál van egy olyan lehetőség, hogy a vontatáshoz használt 7 vagy 13 pólusú szabvány dugaszoló aljzatba bedugott világító-testekkel ellátott rendszámtábla tartót lehet kifüggeszteni a leghátsó kerékpárra és ebben az esetben látszódik a világítás és ha átszereljük a rendszámot, akkor az is.
Lehetőség van esetleg egy utólag elkészített (nem hivatalos) matrica-rendszámtábla felragasztására és kifüggesztésére is de erről feltétlenül tudnunk kell, hogy a ma ismert és hatályban lévő hivatalos álláspont szerint ez "hatósági jelzéssel való visszaélés"-nek minősül és a törvény bünteti!

     
     
     
     
     
     
GOMBOS Csomagtartó Szerviz    |   1135 Budapest, Jász u. 62.
 Az oldalt szolgáltatja: internetszaknevsor.hu
Adatmódosítás 43988